06 декември, 2008

Let's just kiss.. :)

Десетина дена немам напишано ништо, а немам ни инспирација :(

За да не биде празно, еве една добра песна од The Manhattans, црнечка група од Америка. Песната е „малку“ стара и се вика Let's just kiss and say goodbye. Ова видео е од настап во 2002 - та година.Текстот оди вака некако:

[Spoken:]
This has got to be the saddest day of my life
I called you here today for a bit of bad news
I won't be able to see you anymore
Because of my obligations, and the ties that you have
We've been meeting here everyday
And since this is our last day together
I wanna hold you just one more time
When you turn and walk away, don't look back
I wanna remember you just like this
Let's just kiss and say goodbye

I had to meet you here today
There's just so many things to say
Please don't stop me 'til I'm through
This is something I hate to do
We've been meeting here so long
I guess what we done, oh was wrong
Please darlin', don't you cry
Let's just kiss and say goodbye

Many months have passed us by
(I'm gonna miss you)
I'm gonna miss you, I can't lie
(I'm gonna miss you)
I've got ties, and so do you
I just think this is the thing to do
It's gonna hurt me, I can't lie
Maybe you'll meet, you'll meet another guy
Understand me, won't you try, try, try, try, try, try, try
Let's just kiss and say goodbye (Goodbye)

(I'm gonna miss you)
I'm gonna miss you, I can't lie
(I'm gonna miss you)
Understand me, won't you try
(I'm gonna miss you)
It's gonna hurt me, I can't lie
(I'm gonna miss you)
Take my hankerchief, wipe your eyes
(I'm gonna miss you)
Maybe you'll find, you'll find another guy
(I'm gonna miss you)
Let's kiss and say goodbye, pretty baby
(I'm gonna miss you)
Please, don't you cry
(I'm gonna miss you)
Understand me, won't you try
(I'm gonna miss you)
Let's just kiss
And say goodbye!

23 ноември, 2008

Дали е Велигден?

Секако дека денес не е Велигден, но лутајќи низ интернетот наидов на многу оригинална македонска страна, која има единствена функција да ви каже дали е Велигден. Има многу едноставен и оригинален дизајн, нема шанси да не се снајдете. Страната е овде.
Сакате да дознаете уште колку има до Велигден? Да? Па информирајте се на истата страна :)
Најдете во долниот десен ќош кај што пишува a уште колку до Велигден?“ и кликнете на линкот. Ќе ви се отвори бројач, и тоа е тоа :)

17 ноември, 2008

Како се пишува есеј?

Па и јас не сум многу добар во пишување (имав пониски оценки за пишување состави), но постои многу добар туторијал (на англиски) за тоа како се пишува есеј.

Ах, линкот ќе заборавев. Тука.

10 ноември, 2008

11 tips&tricks за фотографери

1. Не биди луд да купуваш скапа опрема веднаш.
Можеш да направиш прекрасни слики со евтина опрема. Погледни го овој албум. Колку повеќе слики сликаш, толку повеќе ке знаеш каков апарат ти треба кога ке купуваш опрема.

2. Користи триножник.
Ако рацете често ви се тресат, многу добра работа е триножникот. За повеќе стабилност, користете ја опцијата тајмер на апраратот.

3. Носи го апаратот со себе секогаш.
Добрите композиции често се појавуваат кога најмалку очекуваш. Ако твојата опрема е едноставна -мал апарат, торбица и триножник, секогаш ке можеш да фатиш некои неочекувани пози. Или пак, ако имаш телефон со камера, тогаш можеш да го користиш телефонот како „бележник“ на сцените кои сакаш да ги „фатиш“ со апаратот.

4. Направи листа на композиции што сакаш да ги направиш
Тогаш кога неможеш да го носиш апаратот со себе, носи мал бележник да ги забележиш местата кои сакаш да ги сликаш. Запиши ги сите важни елементи, како на пример светлината, за да можеш да се вратиш нареден пат во исто време, или пак кога времето е добро. Ако не сакаш да запишуваш, прати си самиот себеси е-мејл преку мобилен од jott.com.

5. Не ги препрегледувај секојдневните објекти за фотографирање.
Ништо ново нема да видиш ако ја сликаш твојата соба, но разгледувај ја околината со „четири“ очи. Можеш да фатиш некој интересен трик на светлината, или некои неочекувани цвеќиња во градината, Многу често еден едноставен предмет прави многу добра фотографија.

6. Уживај во процесот на учење.
Најдобриот дел од од хобито наречено „фотографирање“ е што никогаш нема крај од учење на нови елементи. Инспирација можеш да најдеш секаде околу тебе. Гледај се со очите на фотограф и ке видиш можности какви што немаш видено предходно.

7. Искористи ги бесплатните сервиси/ресурси за да научиш.
Разлистај го Flickr, или некои други фотографски сајтови за инспирација и совети. Исто така, побарај во твојата библиотека, можеби има некоја книга поврзана со фотографијата.

8. Експериментирај со опциите на апаратот.
Сликањето со Auto модот може да биде многу непрактично, зашто апаратот не секогаш добро ја проценува сликата. Разлистај го прирачникот за сите тие мали ситни знакчиња. Како што истражуваш, сликај ги објектите со различни опции за да научиш какви ефекти тие нудат, и што ти треба тебе. Кога бараш слики на твојот компјутер, можеш да ги провериш EXIF информациите за да ги побараш опциите кои си ги искористил.

9. Научи ги основните правила.
Количеството на информации за фотографијата на интернет е многу големо. Следи ги искусните фотографи што имаат да кажат за за одредена техника. Мораш да ги знаеш правилата пред да ги прекршиш ;)

10. Сликај секојдневно.
Пробај да сликаш по нешто секој ден. Ако неможеш секој ден, барем потруди се тоа да биде вежбање што е можно почесто, но и редовно.

11. Не се плаши да експериментираш.
Ако користиш дигитален апарат, тогаш грешките не чинат ниту еден денар. Експериментирај, може ке добиеш нешто што ќе ти се допаѓа. Ќе научиш многу во тој процес.

18 октомври, 2008

ext2, ext3 партиции...

Тоа се видови на податочни системи (filesystems) што ги користи GNU/Linux оперативниот систем. Под Windows, не може да се прочитаат. На пример во dual-boot системи Windows-Linux, од Linux-от можете да влегувате во Windows партициите, но не можете обратно, од Windows да влегувате во партициите на Linux-от.

Има еден трик како да влезете во партицијата на Linux дури сте во Windows. За таа цел користете го овој софтвер. Се вика Еxt2 Installable File System For Windows.

Ги поддржува Windows NT 4, Windows 2000, Windows Xp, Windows 2003 и Windows Vista. Со негова помош можете и да читате од Linux партиција, а исто така и да пишувате. Системот автоматски ја препознава партицијата и ја „мапира“ така што брзо и лесно ке можете да влезете во партицијата, преку My Computer.

Лесна е за инсталација и користење. Ако заглавите некаде, проверете го FAQ-то, или контактирајте го авторот.

13 октомври, 2008

Што луѓето велат за Google Reader?

Една слика, милион зборови:

02 октомври, 2008

Acid тестови

Прво што ви падна на памет кога го прочитавте насловот, претпоставувам дека беше поврзано со хемијата. Сепак, не е.

Има, од 1996-та година па наваму, вкупно 3 тестови, Acid1, Acid2, и најновиот Acid3 тест. Како што напоменав погоре, не е поврзано со хемија, туку повторно со компјутерите, поточно прелистувачите, и нивното точно прикажување на страниците.

Првиот тест е направен од Todd Fahrner, кој бил фрустриран од точноста и строгоста на тогашните тестови. Тој тестирал неколку функции во прелистувачите, и со помош на референтна страна се одредува дали тој прелистувач го „положува“ тестот. Денес, сите познати прелистувачи (IE, Mozilla Firefox, Opera, Netscape, Safari...) успешно го поминуваат овој тест.

Изглед на Acid1 тестот

Вториот тест од Acid низаата е направен по инспирација од првиот. Тестира неколку функционалности, меѓу кои се алфа-проѕирноста во PNG сликите, HTML објекти, позиционирање на CSS (апсолутно, релативно и фиксирано), дизајн на табели со CSS, „лебдечкиот“ ефект (Hover effect, менување на позадинската боја/слика на одреден елемент при поминување со глувчето врз него) и др. Направен е од Ian Hickson. Официјално, тестот го поминуваат следниве прелистувачи:
Изглед на Acid2 тестот

Стигнавме до третиот „киселински“ тест, односно Acid3 тестот. Во јавност е излезен на 3-ти март 2008-ма година. Карактеристично за овој тест е тоа што е поделен во неколку групи, наречени Bucket-и (поточно, ги има 6), во кои се сместени вкупно 100 поттестови (со исклучок на првиот, 97, 98 и 99-тиот поттест, кои се специјални и припаѓаат на т.н. 7-ма група). Овој тест ги проверува следните функционалности (мислам дека глупаво би било да ги преведам, затоа ги оставив на англиски):
  • Bucket 1: DOM Traversal, DOM Range, HTTP
  • Bucket 2: DOM2 Core and DOM2 Events
  • Bucket 3: DOM2 Views, DOM2 Style, CSS 3 selectors and Media Queries
  • Bucket 4: Behavior of HTML tables and forms when manipulated by script and DOM2 HTML
  • Bucket 5: Tests from the Acid3 Competition (SVG,[4] HTML, SMIL, Unicode, …)
  • Bucket 6: ECMAScript
Овој тест, засега не го „положува“ ниту еден од познатите прелистувачи, досега успешен е Safari, но верзијата која што е сеуште во развој (Safari 4). Исто така и Chrome-то од гигантот Google (бидејќи користат ист енџин, WebKit). По нив следи Opera (WinGogi Acid3 build, со 99/100 поминати тестови), па Firefox (Gecko/try-836bb85189e Minefield/3.1b1pre, со 97/100 поминати тестови), па потоа следи Konqueror со 78 поминати тестови, и на крај, IE 8 Beta 2, кој поминува само 21 тест, од вкупно 100. Од Microsoft го изјавија следново:
Иако Acid3 тестовите се добра збирка на интересни тестови, и дел од нив ке се имплементираат во IE8, ние ќе се фокусираме на најважните функции, кои на web развивачите ке им го олеснат животот.


Изглед на Acid3 тестот

Во моментов, се развива и уште еден тест, Acid4, но за него, за жал, не се познати никакви информации сеуште. Ќе почекаме... :)